Noutati

ANUNT – selectie EYP

PARLAMENTUL EUROPEAN AL TINERILOR ROMÂNIA

Sesiunea Regională de Selecție Muntenia Primăvară 2020

BUȘTENI, PRAHOVA

21-23.03.2020

     Parlamentul European al Tinerilor – European Youth Parliament (EYP) – este o organizație europeană, fondată în 1987, ce promovează gândirea liberă, exercițiul democrației europene și dialogul intercultural, pregătind viitoarea generație de lideri după motto-ul „unitate în diversitate”. La nivel european, cele peste 500 de evenimente anuale desfășurate în peste 40 de țări implică 30.000 de tineri, întregul proiect fiind organizat pentru tineri, de către tineri. EYP este sub patronajul onorific al d-nei Marija Pejčinović Burić, Secretarul General al Consiliului Europei, dar și al d-nei Ursula von der Leyen, Președintele Comisiei Europene.

Începând cu 1997, EYP Romania reușește anual, prin intermediul celor 10 evenimente organizate, să adune peste 1000 de participanți ce se angajează în activități de dezbatere și retorică pe probleme europene curente. În primăvara anului 2020, la Bușteni, jud. Prahova, se organizează câte o Sesiune Regională de Selecție pentru fiecare regiune istorică: Muntenia (21-23 Martie), Transilvania (27-29 Martie) și Moldova (3-5 Aprilie). Scopul final, după o selecție națională, este participarea la Sesiunea Internațională a Parlamentului European al Tinerilor din primăvară 2021, care se va desfășura în Riga, Letonia. Printre altele, la aceste sesiuni se vor discuta teme precum efectele tehnologiei, schimbările climatice și pacea globală.

Sesiunea Regională de Selecție EYP Muntenia Primăvară 2020 are ca obiectiv selectarea delegaților pentru participarea la Sesiunea de Selecție Națională Toamnă 2020 (în total 60 de tineri: 20 selectați la Sesiunea Regională Muntenia, 20 selectați la Sesiunea Regională Moldova și 20 selectați la Sesiunea Regională Transilvania). Cu ocazia Sesiunii Naționale de Selecție Toamnă 2020, vor fi selectați reprezentanții României la cea de-a 95-a Sesiune Internațională EYP din primăvara anului 2021, organizată în Liga, Letonia.  Sesiunile Internaționale EYP sunt evenimentele cele mai importante organizate de Parlamentul European al Tinerilor, sunt găzduite de marile capitale europene și reunesc peste 250 de tineri participanți din toate țările Europei geografic.

. Tinerii se vor organiza într-o delegație de 11 candidați (din cadrul aceleiași școli/facultăți, excepție poate să fie candidatul muzician care poate să fie dintr-un liceu de profil).Între cei 11 candidați este obligatorie includerea unui candidat muzician, cu aptitudini vocale sau instrumentale și cu o bună prestație artistică, care să susțină un mini-concert în cadrul Concertului.

CONDIȚII DE CANDIDATURĂ

Pentru  a  putea  participa  la  una  dintre  Sesiunile  Regionale  de  Selecție  2020  ale Parlamentului European al Tinerilor România (EYP Romania), fiecare candidat va trebui să întrunească următoarele condiții de participare: 

-Completarea fișei de înscriere

-Depunerea candidaturii în grup prestabilit de 11 tineri din cadrul aceluiași liceu (excepție poate să fie candidatul muzician care poate să provină dintr-un liceu de profil; componența grupului prestabilit nu se poate schimba în nici un stadiu al selecției; vă rugăm să vă depuneți candidatura în cunoștință de cauză și cu deplină responsabilitate);

-Să NU mai fi participat la altă sesiune regională de selecție EYP;

-Nivel de cunoaștere al limbii engleze: FLUENT;

-Preocupări de debate și politică europeană;

-Redactarea unei rezoluții împreună cu alți delegați-colegi de comitet cu care va forma un comitet anterior sesiunii (în perioada de pregătire) și pe durata sesiunii propriu-zise;

– Plata taxei de participare de 300 RON

PREGĂTIREA PENTRU SESIUNEA REGIONALĂ 

Prin tragere la sorți i se va atribui fiecărei delegații o temă de lucru (temă de comitet), reprezentând o problemă de actualitate politică europeană sau națională pe care aceștia o vor rezolva prin propunerea unor soluții concrete, care să îmbrace forma unei moțiuni de rezoluție conform modelului de lucru al Parlamentului European. Membrii comitetului de lucru vor intra în dialog deschis, fiind mediați de către un șef de comitet român (chairperson) cu experiență EYP. Membrii comitetului se vor documenta pe tema propusă și vor  aduna  material  informativ  în  limba engleză  pe  care  îl  vor  comunica  șefului  de  comitet  prin  e-mail  în termenul  stabilit  de  acesta.  Șefii  de  comitet  vor  oferi  materiale  de  pregătire  sub  forma  unui  „Academic Preparation Kit” pe care îl vor comunica candidaților prin e-mail.

PROGRAMUL EFECTIV AL SESIUNII REGIONALE

În  cadrul  Sesiunii  Regionale  Muntenia  Primăvară  2020,  comitetele  se  reunesc

la Bușteni, județul Prahova în perioada 21-23.03.2020.

În cadrul muncii în comitet (Committee Work), care se va desfășura exclusiv în limba engleză, pe baza documentației pregătite în prealabil, candidații vor redacta moțiunea de rezoluție (în limbă engleză) pe tema dată.  În  această  etapă vor  fi implicați  și șefii  de comitete,  jurnaliștii și observatorii străini. Apoi,  în  cadrul Adunării Generale (General Assembly) vor prezenta în plen, spre dezbatere, moțiunea de rezoluție propusă și punctele de vedere față de rezoluțiile propuse de celelalte comitete. Regulile de dezbatere (debate) în cadrul Adunării Generale și întreaga procedură de lucru vor fi comunicate candidaților prin e-mail după acceptarea candidaturii și plata taxei de participare (sub formă de ghiduri EYP în cadrul trainingului de pregătire anterior întâlnirii).

Pe  parcursul  Sesiunii  Regionale  de Selecție,  tinerii  vor experimenta momente EYP:  Teambuilding, Committee Work, Village (prezentarea comitetelor participante prin folclor, mâncare-tradițională), momente de socializare (EYP Café), General Assembly etc. (informații detaliate referitoare la modul de organizare vor fi comunicate candidaților  după  acceptarea  candidaturii  și plata taxei  de participare sub  formă  de ghiduri  de pregătire, delegațiile fiind în permanență asistate în pregătire de către ambasadorul delegației, șeful de comitet și organizatorii evenimentului).

Un juriu independent prezent pe tot parcursul evenimentului va fi însărcinat cu selectarea candidaților având  în  vedere  criterii  precise  (cunoașterea  temei  de  dezbatere,  nivelul  de  folosire  al  limbii  engleze, argumentele enunțate în cadrul dezbaterilor, motivarea, solidaritate de grup, spiritul EYP, prestația muzicală, implicarea în activități etc.). Acest juriu va alege cei 20 tineri pentru a participa la Sesiunea Națională de Selecție din toamna 2020.

CALITATEA DE MEMBRU EYP ROMANIA

Prin  participarea  la  sesiunea  regională  de  selecție,  toți  candidații  devin  membrii  organizației  EYP România și, indiferent de rezultatul obținut, li se va oferi posibilitatea participării la diverse evenimente EYP (naționale, regionale, training-uri, forumuri etc), excepție vor face doar candidații care vor primi recomandare negativă din partea juriului sau a organizatorilor pentru comportament neadecvat unei manifestări EYP. La finalul selecției regionale se eliberează diploma de participare în sistem european la programul EYP.

Toți participanții vor păstra amintirea unei experiențe democratice, de cunoaștere europeană și schimburi de experiență între tineri, vor deveni mai responsabili și vor dori să se implice în programe de tineret și în viața societății, deoarece EYP într-adevăr oferă tinerilor ocazia de a-și afirma cetățenia europeană.


SELEECTIA LA NIVELUL SCOLII VA FI REALIZATA IN BAZA URMATOAREI PROCEDURI:

  • Crearea unui portofoliu care va cuprinde scrisoare de intentie, informatii despre limbile străine cunoscute (nivel, certificate de limbă), participări la programe europene pentru tineret .
  • Termenul de depunere a portofoliilor este 14 februarie (prof. Zepisi Simona)

–   Vârsta – 18 ani impliniti la data evenimentului

 

Comments are closed.