Colegiul Național “Ienăchiță Văcărescu”este Centru de Testare Acreditat ECDL/ICDL
ICDL/ ECDL este cel mai utilizat standard de certificare a competenţelor digitale fondat în Europa, care, în cei peste 20 de ani de implementare, a devenit recunoscut la nivel internaţional, pe toate continentele lumii.
Recunoastere ECDL in sistemul de invatamant din Romania
1. Echivalare proba Competente digitale la Bacalaureat cu certificatele ECDL (link cu detalii).
2. Credite profesionale pentru profesori (link cu detalii). Cadrele didactice din invatamantul preuniversitar pot obtine creditele profesionale transferabile in baza certificatelor ECDL.
3. ECDL / ICDL – standard de referinta in PNRR Romania. In cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR), alaturi de multe reforme, sunt incluse proiecte ample de dezvoltare a competentelor digitale, intre care pentru cel putin 30.000 de functionari publici, 100.000 de cadre didactice, 1.100 de bibliotecari si 100.000 de membri ai comunitatilor deservite de bibliotecile aplicante. ECDL / ICDL este mentionat explicit ca standard de referinta de certificare a competentelor digitale in documentul oficial transmis Comisiei Europene. Astfel, ECDL se afirma inca o data ca standardul vendor independent, recunoscut national si international, pentru dezvoltarea, evaluarea si certificarea competentelor digitale. Reamintim ca ECDL este compatibil cu DigComp (The European Digital Competence Framework).
ECDL/ ICDL International
1. ICDL este noul nume al standardului global de certificare ECDL (link cu detalii). Noua identitate a mărcii și noile module de certificare ICDL/ECDL, care vor pătrunde în curând și în România, vor contribui la asigurarea nevoilor de competențe digitale ale studenților, angajaților și profesioniștilor din întreaga Europă, într-un moment în care tehnologiile se dezvoltă mai rapid decât oricând. Urmăriți-ne în continuare pentru noutăți ICDL în Romania. Toate noutăţile vor fi anunţate public si in reteaua ECDL.
2. DigComp si DigCompEdu (link cu detalii). ECDL/ICDL, identitatea de brand a celui mai răspândit standard de certificare a competenţelor digitale, cunoscut local doar ca ECDL până recent, este o implementare exemplară a DigComp (The European Digital Competence Framework) şi DigCompEdu (pentru cadrele didactice), fiind standardul internaţional pentru Competenţe Digitale care se aliniază cel mai complet pe cadrele de referinţă europene, așa cum au identificat și rapoartele JRC (Joint Research Centre – Serviciul de Ştiinţe şi Cunoştinţe al Comisiei Europene) și UNESCO.
MODULE ECDL/ICDL
Certificări ECDL – Profilul ECDL pentru BAC
Certificările ECDL PROFIL START BAC şi ECDL PROFIL BAC se adresează elevilor care doresc să echivaleze proba de competenţe digitale din cadrul Bacalaureatului cu Permisul ECDL.
Cum se echivalează proba de Competenţe digitale la Bacalaureat
Nivelul de competență digitală pe diploma de Bacalaureat:
– “utilizator avansat”, pentru candidații care au obținut Permisul ECDL PROFIL START BAC în baza unei Serii de înscriere generală unică ECDL
– “utilizator experimentat”, pentru candidații care au obținut Permisul ECDL PROFIL BAC în baza unei Serii de înscriere generală unică ECDL
– „utilizator de nivel mediu”, pentru candidații care au obținut Permisul ECDL Start în baza unui Card electronic de aptitudini ECDL
– „utilizator experimentat”, pentru candidații care au obținut Permisul ECDL Complet în baza unui Card electronic de aptitudini ECDL
Programa pentru obținerea Permisului ECDL corespunde materiei pe care elevii de liceu o parcurg în cadrul orelor de TIC din programa școlară pentru clasele a IX-a și a X-a. Astfel, liceenii pot să se pregătească chiar în cadrul orelor de la școală pentru obținerea unei certificări cu recunoaștere internațională. Având deja Permisul ECDL, elevii pot solicita în clasa a XII-a echivalarea probei de competențe digitale de la Bacalaureat.
* Permisul ECDL nu expiră.
** Seria de înregistrare ECDL este unică şi nu are perioadă limitată de valabilitate.
***Orice tip de Permis ECDL este recunoscut internaţional.
Programele analitice ECDL aferente fiecărui tip de certificare ECDL sunt disponibile pe www.ecdl.ro .
Înscrierea
Vă puteţi înscrie în programul ECDL în orice moment pe www.ecdl.ro prin completarea Formularului de înregistrare şi achiziţionând apoi o Serie unică de înscriere ECDL.
Seria de înscriere generală unică ECDL este similară unei foi matricole, în care sunt trecute toate rezultatele examinărilor ECDL susținute de candidat. În momentul promovării unui examen se va completa numele modulului ECDL promovat.
Seria de înscriere generală unică ECDL este valabilă pentru toate modulele ECDL începând cu 1 septembrie 2013. Candidatul achizitionează această serie o singură dată în viață, inainte de a susține prima certificare ECDL. Seriile de înscriere generală unice ECDL nu au perioadă de valabilitate.
Achiziționarea seriei de înscriere se face cu plata online cu cardul bancar a seriei de inscriere ECDL de catre candidat (link cu costuri pentru candidati). ECDL ROMANIA a introdus pentru candidatii ECDL posibilitatea platii online cu cardul bancar a oricarui tip de serie de inscriere ECDL (care este un serviciu ECDL cu pret unic pentru toti candidatii din Romania), direct catre ECDL ROMANIA, prin Contul online de candidat ECDL (creat automat pentru fiecare candidat in momentul alocarii la un centru de testare). In urma achizitiei si platii online, candidatului i se va aloca automat o serie de inscriere in Baza de date ECDL
Durata obținerii certificării
Perioada de obținere a unei certificări ECDL depinde de tipul de certificare ales, de nivelul de competenţă al fiecărui candidat şi de nevoia de a urma sau nu cursuri în vederea susţinerii acestor examene.
Candidații nu au obligația de a urma un curs de pregătire înainte de a se înscrie în programul de certificare ECDL și de a susține examenele.
EXAMINAREA
Candidaţii se pot prezenta la examinare după ce s-au înscris în prealabil în procesul de certificare ECDL prin achiziționarea unei serii de înscriere generală unică ECDL. Se organizează periodic sesiuni de examinare ECDL, care sunt aprobate de către ECDL România. Candidații se vor programa din timp pentru susținerea examenului ECDL specificând modulele pe care doresc să le susțină. Candidații trebuie să se prezinte la fiecare examen cu un act de identitate cu poza, valabil, emis de o autoritate publică din Romania sau din țara de reședință.
Un examen ECDL durează 45 minute pentru modulele standard și 60 minute pentru modulele avansate. Un modul ECDL se consideră promovat numai dacă se obține un punctaj de cel puțin 75%. Examinarea pentru obținerea certificărilor ECDL se face în sistem automat în cadrul platformei de examinare online ECDL. Fiecare candidat primește un cont de acces pentru platforma de examinare valabil numai pentru ziua și ora la care a fost programat. După finalizarea testului, platforma de examinare afișează automat rezultatul obținut, rezultat ce trebuie validat de ECDL România
REGULI DE EXAMINARE
- Nici un material de testare (subiecte, ciorne, fişiere de lucru) nu poate fi luat de către candidaţi din sala de examinare pe durata testării sau după terminarea acesteia iar fişierele de lucru nu pot fi păstrate după terminarea examinării
- Candidaţii trebuie să înapoieze toate materialele primite înainte de a părăsi sala de examen
- Nici o carte sau alt material ajutător nu poate fi folosit în timpul testului
- Candidaţii nu au voie să vorbească între ei pe durata examenului
- Candidaţii nu au voie să copieze
- Candidaţii nu au voie să vorbească decât cu examinatorul şi numai pentru clarificarea enunţului cerinţelor
- Nici un candidat nu are voie să părăsească sala de examinare neînsoţit în timpul testării
- Telefoanele mobile ale candidatilor trebuie închise
- Candidatilor trebuie sa li se spună calea către directorul de lucru (cazul testării manuale)
- Candidaţii trebuie să cunoască modalitatea de contestare a desfăşurării examenului sau a rezultatului obţinut (cazul testării manuale)
Certificarea ECDL
După promovarea tuturor examenelor aferente tipului de certificare ECDL ales, candidatul solicită Permisul ECDL corespunzător către centrul de testare ECDL unde a finalizat examenele. Permisul ECDL este valabil pe o perioadă nedeterminată.
Autenticitatea unui Permis ECDL se poate verifica direct pe site-ul ECDL ROMANIA https://bd.ecdl.org.ro/ecdlvcard
Noutati (reminder)
1. Modulul ECDL Robotics (link cu detalii). În curând și pentru Micro:bit.
2. Certificate ECDL in format electronic cu titlu gratuit (link cu detalii). Permisul emis gratuit in format electronic se poate emite, la solicitare, si in format tiparit contra cost.
3. Verificare autenticitate certificat ECDL (link public pe prima pagina a website-ul ECDL ROMANIA – www.ecdl.ro)
4. Linkedin. Modulele și certificatele ECDL obținute pot fi partajate pe conturile din rețeaua Linkedin cu un simplu click, din Contul online al fiecărui candidat.
5. Plata online cu cardul bancar a seriei de inscriere ECDL de catre candidat (link cu costuri pentru candidati). ECDL ROMANIA a introdus pentru candidatii ECDL posibilitatea platii online cu cardul bancar a oricarui tip de serie de inscriere ECDL (care este un serviciu ECDL cu pret unic pentru toti candidatii din Romania), direct catre ECDL ROMANIA, prin Contul online de candidat ECDL (creat automat pentru fiecare candidat in momentul alocarii la un centru de testare). In urma achizitiei si platii online, candidatului i se va aloca automat o serie de inscriere in Baza de date ECDL
6. ECDL ROMANIA este Avanpost Radio Guerrilla (link). Candidatii ECDL beneficiaza de discount 10% (cashback instant) la plata online cu cardul Guerrilla a seriei de inscriere ECDL, prin Contul online de candidat ECDL. Detalii pe email marketing@ecdl.ro.
Alegeţi certificarea ECDL de care aveţi nevoie și intraţi în programul internațional de certificare a competențelor digitale!
Contact: prof. Vlad Catalina / 0724464211