Proiecte ERASMUS+, Proiectele colegiului

Introducere în securitate cibernetică

 

În săptămâna 19-25 martie 2018, o parte din elevii și profesorii Colegiului Național ”Ienăchiță Văcărescu” au celebrat săptămâna incluziunii digitale  în lume.

Din dorința de a afla lucruri noi cei  380 de elevi din clasele  a IX- a și a X-a, au fost implicați să participe de la școală sau de acasă la cursul online , în limba engleză “Introduction to Cybersecurity” dezvoltat de CISCO prin programul NetAcad.O parte dintre acești elevi au participat și în prima parte a anului școlar alături de profesorii lor la câteva ore ce au avut ca temă națională Consultarea copiilor români cu privire la nevoile și comportamentul lor în mediul online. Astfel a venit ca o continuare a ceea ce urmaseră, deoarece ei sunt interesați să învețe despre securitatea cibernetică în condițiile în care noile tehnologii implică riscuri ce pot afecta grav individul sau organizația. Aceștia au fost familiarizați cu mecanismele și conceptele moderne de securitate cibernetică, cu principalele tipologii de atacuri cibernetice, precum si metodele de bune practici pentru contracararea acestor categorii de atacuri de natură să afecteze disponibilitatea, integritatea și confidențialitatea funcționării sistemelor informatice – cursuri susținute de prof. Rafira Anca Mihaela, Vlad Cătălina Estera, Cîrstea Nicoleta Ancuța, Chiriac Beatrice Mihaela, Diaconu Diana Elena.

Testimnonialele ale participanților: “Participând la acest curs am înțeles că securitatea calculatorului și a rețelei din care acesta face parte este esențială pentru păstrarea datelor și menținerea în funcțiune a echipamentelor”(G.A. – 15 ani); ”Este o activitate ce merita s-o facem! Am aflat lucruri noi și interesante.” (M.A. – 16ani); ”Aflasem de aceste lucruri, dar într-o formă diferită! Mă bucur că am acceptat să particip la acest curs pe care-l recomand cu mare drag!”(Z.A.L. – 15 ani);”Aflasem de existența virușilor pentru telefoane mobile, tablete, calculatoare, atacuri de tip TCP/IP, dar nu știam mare lucru despre ele. Cu ocazia parcurgerii acestui curs am făcut cunoștință cu informații despre astfel de atacuri:SYN, DoS,DDos, Spoofing, Replay, Man-in-the-Middle și am fost informat de posibilele soluții de securitate. Este un curs foarte util, cu informații actualizate, curs pe care-l recomand tuturor celor interesați, deoarece fiecare echipament sau rețea poate fi supusă atacurilor unor persoane răuvoitoare și din acest motiv utilizatorul sau organizația trebuie să-și definească o politică de securitate”(V.C.M. – 16 ani).

“O activitate foarte interesantă pentru elevii colegiului nostru. Sunt convinsă că noutatea adusă de informațiile cursului va crește interesul elevilor” (prof. P.V – matematică).

 

 

 

 

 

Comments are closed.